skincare

8 Skincare Fabels

Er zijn een aantal do’s en dont’s als het gaat om onze 'skincare', maar sommige van deze zogenaamde adviezen doen meer kwaad dan goed. Pas wanneer je het hele verhaal van de huid kent, kom je dichterbij die mooie stralende huid die altijd al gewild hebt. Wij hebben 8 skincare fabels voor je opgeschreven die eigenlijk niet eens dichtbij de feiten komen.

skincare

Heet water opent de poriën

Ondanks reinigende verzorgingsproducten, scrubs en andere huidverzorgingsproducten die beweren porie-openende krachten te hebben in combinatie met warm water, spreken niet helemaal de waarheid. Het feit is dat heet water vuil, olie en make-up van het gezicht kan verwijderen wat in de poriën verstopt zit. Let wel op dat je het gezicht niet te heet wast. Wassen met te heet water kan ervoor zorgen dat je ook de natuurlijke oliën van je gezicht af wast. Dit kan leiden tot irritatie en zelfs uitdroging.

Vet voedsel en chocolade veroorzaken puistjes

Tuurlijk het eten van alleen pizza en chocoladerepen is niet goed voor de gezondheid (of je gewicht), maar is dit ook de oorzaak van acne? Verschillende onderzoeken hebben aangetoond dat beide soorten voedsel niet verantwoordelijk zijn voor puistjes. De valse associatie kan zijn ontstaan omdat stresshormonen tot uitbarstingen leiden, en dit zijn dezelfde hormonen die ons naar dit vette voedsel lokken. Dit wil overigens niet zeggen dat acne en diëten geen verband hebben. Als je last hebt van acne is het verstandig dat je zuivelproducten en koolhydraten beperkt.

Je huid veroudert precies zoals die van je moeder doet

Je moeder is rimpelvrij op haar 60ste, dus dat zal betekenen dat jij ook voorbestemd bent op een rimpelvrij leven, toch? Helaas is dit voor een deel maar waar. Genetica speelt een grote rol als het gaat om rimpels, maar een nog grotere rol in het huidverouderingsproces worden beïnvloed door externe factoren. Denk hierbij aan blootstelling aan de zon, gezichtsuitdrukkingen, roken, vervuiling en voeding. Dus als je moeder nooit in de zon lag en jij ligt altijd als een garnaaltje te bakken, dan wordt jij misschien niet zo gracieus oud. Conclusie: goede genen zijn geen vrije doorgang naar een rimpelvrije huid.

SPF 30 biedt dubbel zoveel zonbescherming als SPF 15

SPF staat voor de zonbeschermingsfactor, het SPF-nummer heeft betrekking op de hoeveelheid tijd die nodig is om de huid te verbranden. Met andere woorden, SPF 15 betekent dat je 15 keer langer kunt zonnebaden zonder te verbranden dan zonder zonnebrand op. Hogere SPF-aantalen voorkomen dus een groter percentage van de stralen die de huid bereiken. De verschillen tussen 15,30 en 45 zijn alleen kleiner dan je zou denken. SPF 15 blokkeert bijvoorbeeld ongeveer 93% van de zonnestralen, terwijl 30 97% blokkeert en SPF 45 98% blokkeert. Dus een verdubbeling in bescherming betekent niet een verdubbelde bescherming.

Make-up met ingebouwde SPF is net zo effectief als zonnebrandcrème

Zo handig als producten met ingebouwde zonnebrandbescherming zijn is het een grote NEE om ervan uit te gaan dat dit evenveel bescherming biedt. Vanwege de dikte van de make-up en de manier waarop het aan de huid hecht, zou je jouw foundation ongeveer 14 keer dikker moeten doen als normaal om de gewenste hoeveelheid SPF te krijgen. Het zou wel perfect zijn wanneer je jouw make-up (die SPF bevat) combineert met zonnebrand!

Gebruik afzonderlijke dag- en nachtcrèmes

Hoewel de avond ‘primetime’ is voor het herstelproces van je huid, het beste voor je huidtype is belangrijker dan wanneer de crème gebruikt zou moeten worden. Heb je een droge huid of eczeem? Probeer een crème met peptiden of vitamine C-antioxidanten en gebruik dit dag en nacht. Als je anti-aging producten gebruikt die retinol bevatten, gebruik deze dan wel alleen ‘s nachts, retinol is namelijk gevoelig voor zonlicht. Er zijn dus verschillende mogelijkheden maar het betekent niet dat je perse afzonderlijke dag en nachtcrèmes moet gebruiken!

Koop skincare producten die alleen natuurlijke ingrediënten bevatten

Dankzij slimme marketing wordt aangenomen dat alles wat “natuurlijk” is, beter is. Maar er zijn geen aanwijzingen dat natuurlijke producten effectiever of veiliger zijn. Ook is het zo dat hoewel natuurlijke ingrediënten niet synthetisch worden geproduceerd, ze alsnog allergische reacties kunnen veroorzaken. Vind het juiste product voor jouw specifieke huidprobleem, maar laat je hierin vooral adviseren door een specialist.

Scrub je gezicht regelmatig om puistjes te voorkomen

Helaas maar waar, hard schrobben houdt geen puistjes op afstand. Overproductie van olie, dode huidcellen en bacteriegroei veroorzaken acne. Overmatig schrobben droogt de huid juist alleen maar uit, wat extra olieproductie veroorzaakt en dus meer puistjes. Eén keer in de week peelen is meer dan voldoende. Wanneer je actieve acne hebt dan raden wij scrubben zelfs helemaal af. Voor een huid met puistjes is een zachte reiniging juist de beste keuze.

Hopelijk hebben we zo een aantal fabels uit de wereld kunnen helpen. Wat vooral belangrijk is bij huidverzorgingsproducten is dat je je laat adviseren door een specialist. Bezoek bijvoorbeeld eerst de website en kijk of de salon in kwestie met hoogwaardige producten werkt. We moeten ons hele leven nog met onze huid doen, dus smeer niet zomaar wat op je gezicht! Wil je meer informatie van Beautysalon Babylon in den Haag? Dat kan natuurlijk altijd, je kunt hier onze contactgegevens vinden!